Siirry sisältöön

Turun ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijat ovat haastatelleet erilaisia urapolkuja kulkevia media-alan ammattilaisia. Haastattelut eivät ole seurantatutkimuksen aineistoa.

Hanna Kinnunen - Alalla hamaan tappiin saakka

“Ammatilliselta identiteetiltäni tunnen vahvasti olevani toimittaja”, toteaa Aito Iskelmän radiojuontaja Hanna Kinnunen. Monipuolisesta urastaan tunnettu Kinnunen on uurastanut alalla jo vuosia. Hän on käynyt opintonsa puheviestinnän parissa, sekä toiminut monipuolisesti median kentällä. Sen lisäksi Kinnunen on näyttelijä ja laulaja.

Intiimi radio

Työvälineenä radio on Hanna Kinnuselle rakkain. “Se on upea väline. Radio on hyvin intiimi ja aina läsnä hetkessä. Lähetystä tehdessäni olen kuulijan korvassa. Samaan aikaan tilanne on hyvin riisuttu, kun kyseessä on pelkkä ääni. Se mitä sanon voi nousta suureen painoarvoon”, Kinnunen kuvailee.

Radiotyössä Kinnusen mukaan parasta on olla läsnä kuulijoiden arjessa. Tuottaessaan yksin ohjelmaa hänellä kytee välillä tunne siitä, kuuleeko kukaan tai puhuuko hän itsekseen. Kun ihmiset ottavat yhteyttä ja kertovat, kuinka ohjelma on koskettanut heidän päiviään, konkretisoituu lähetyksen merkityksellisyys.

“Kerran joku soitti ja kertoi, että on kokenut yksinäisyyttä etätyönsä vuoksi. Hän totesi, että olen ollut hänen päiviensä piristys. Tämänkaltaiset palautteet liikuttavat minua, sillä teemmehän radiota kuuntelijoita varten”, Kinnunen toteaa hymyillen.

Kinnunen on työnsä vuoksi runsaasti ihmisten kanssa tekemisissä, sillä pelkästään omassa ohjelmassaan hän tekee paljon haastatteluja. Hän toteaa erilaisten kohtaamisten olevan työn suola. “Saan rajattomasti tuottaa haastatteluja erilaisista ihmisistä. Henkilöiden tarinat ovat mielestäni yksi kiehtovimmista asioista mitä tiedän”.

Kuva: Vilma Töyräs/Nelonen Media.

Kunnianhimolla ja uteliaisuudella eteenpäin

Kinnusen ura on ollut laaja-alainen, mutta se ei ole ollut itsestäänselvyys. Oman polkunsa alkuvaiheessa Kinnunen on tarttunut nälkäisesti erilaisiin työtehtäviin. Kunnianhimoinen asenne on johtanut hänet mielenkiintoisten asioiden äärelle. “Oman epämukavuusalueen ulkopuolelle astumisen ei tarvitse olla tukalaa. Ajattelen siten, että elämässä täytyy rohkeasti kokeilla asioita. Jos en osaa jotain, näen sen mahdollisuutena“. Vaikka Kinnunen on kartuttanut kokemusta erilaisissa tehtävissä media-alalla, hän kokee uutistoimituksessa työskentelyn muodostuneen osaamisensa kivijalaksi.

Toimituksissa saatuja oppeja Kinnunen on hyödyntänyt kaikilla viestinnän aloilla. “Siinä maailmassa olen soveltanut käytäntöön sen, mitä olen opiskellut. Esimerkiksi tiivistämisen taito on tärkeä, sillä sitä tarvitaan joka puolella median kentällä”, hän selventää.

Hyvä yleissivistys on alan kulmakivi

Kinnunen on tehnyt pitkän uran YLE:llä ja myöhemmin kaupallisen radion puolella. Hänen mukaansa nämä kaksi maailmaa ovat hyvin erilaiset, mutta yksi toimittajille ominainen nyrkkisääntö pätee molemmissa paikoissa. “Suuri vahvuus on se, että omaa hyvän yleissivistyksen ja jonkinlaisen journalistisen otteen. Uskon, että näiden avulla kykenee olemaan esimerkiksi entistä hauskempi. Tällöin toimittajalla on ymmärrys siitä, missä kontekstissa vitsejään heittää”.

Siinä kohtaa, kun ihminen kuvittelee osaavansa kaiken, kehitys lakkaa

Kinnunen kuvailee, että toimittajien yksi merkittävä ohjenuora on se, ettei koskaan pysähdy tai jämähdä paikoilleen. Kinnusen mukaan panostaminen uuden oppimiseen on kannattanut, sillä se on kantanut hedelmää. Lapsuuden tanssinopettajan lausumat sanat ovat painuneet mieleen: “Siinä kohtaa, kun ihminen kuvittelee osaavansa kaiken, kehitys lakkaa”.

Kinnunen arvostaa tapoja, joilla journalistit toimivat. Hän pysähtyy pohtimaan mistä ominaisuuksista on hyötyä media-alan töissä. Niistä yhdeksi tärkeimmäksi valikoituu kuuntelemisen taito. “Toimittajilla on tärkeä tehtävä hakea eri lähteistä jutuilleen luotettavuutta. Kun laittaa asian tai ihmisen keskiöön, oma ego jää kokonaan pois. Näin journalistien kuuluu tehdä ja siten viedä kerättyä tietoa eteenpäin”, Kinnunen painottaa.

Työ edellä, julkisuus perässä

Juontajana, näyttelijänä ja laulajana on työ ollut julkista. Esiintyjätaustan vuoksi näkyvyys tuntuu Kinnuselle luontevalta, vaikka se ei ole koskaan ollut kaiken keskiössä. Kinnunen kertoo, että akateemisella taustalla on ollut vaikutusta siihen, ettei hän ole hakeutunut työtehtäviin julkisuuden toivossa. “Se on tullut perässä, jos on ollut tullakseen”, Kinnunen toteaa. Julkinen työ on osoittautunut aika ajoin raskaaksi, sillä siinä joutuu arvostelun kohteeksi. “Onneksi olen aina ollut perusluonteeltani jalat maassa oleva tyyppi”, Kinnunen tokaisee.

Media-ala on lähellä Kinnusen sydäntä ja hän uskoo työskentelevänsä sen parissa vielä pitkään. Hänen uransa on ollut monipuolinen ja vaihteleva, ja sellaisena hän tahtoo sen pitää jatkossakin. “Uskon, että tulen pysymään tällä alalla hamaan tappiin saakka. Roolit varmasti vaihtuvat vielä monta kertaa, niin kuin tähänkin mennessä. Tuskin koskaan jään paikoilleni”, Kinnunen toteaa naurahtaen.

 

 

Toimittaja: Hanna Kammi-Rahnasto