Siirry sisältöön

Turun ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijat ovat haastatelleet erilaisia urapolkuja kulkevia media-alan ammattilaisia. Haastattelut eivät ole seurantatutkimuksen aineistoa.

Ivan Puopolo-vaikeista kotioloista ponnistanut sananvapauden puolustaja

Ivan Puopolo on omien sanojensa mukaan tehnyt selvän sosiaalisen nousun. Kuitenkaan hän ei tunne oloaan kotoisaksi, sillä lähtökohdat, joista hän tulee, ovat ihan jotain muuta. Kuinka Puopolosta kehittyi media-alan rautainen ammattilainen?

”Sananvapautta, perkele!” lukee kahvimukissa, jota Ivan Puopolo, myy omille seuraajilleen. Kaikki eivät kuitenkaan pysty sietämään suositun MTV:n Uutisaamun juontajaa.”Puopolon takia meillä ei katsota Uutisaamua”, kirjoittaa eräs käyttäjä Twitterissä.

Miksi Uutisaamun juontaja jakaa mielipiteet? Puopolo päättelee, että tuohon on kaksi syytä.

– Aina kun sanoo mielipiteet suoraan, se aiheuttaa vastustusta ja kannatusta. Toinen syy on se, että Suomi on niin vasemmistohegemoninen maa ja usein mielipiteeni ovat tuota hegemoniaa vastaan.

Kuva: Ivan Puopolo

Pitkän linjan toimittaja ja juontaja Ivan Puopolo on viime aikoina noussut esiin puheenvuoroillaan mm. sukupuolentutkimukseen liittyen. Aivotutkija Markus Heilig kirjoittaa kirjassaan ”Naisen aivot, miehen aivot”, kuinka miehellä ja naisella on biologisesti erilaiset aivot. Puopolon mielestä Heilig joutuu puolustelemaan näkökulmaansa siitä, miten luonto toimii.

– Heiligin on vaikea tuoda faktoja pöytään, koska poliittinen paine ajatella toisin on niin kova. Se oli yksi kovimmista iskuista, kun tajusin tämän kulttuurisen paineen sananvapaudelle, Puopolo toteaa.

Mennään ajassa taaksepäin.

Äiti oli ”stone cold” alkoholisti

Puopolo syntyi Italiassa, mutta muutti alle vuoden ikäisenä vanhempiensa mukana Suomeen. Äiti oli alkoholisti. Äidin juominen oli kuitenkin Puopolon lapsuudessa vielä ”siedettävällä” tasolla, mutta se kuitenkin paheni ajan edetessä. Nuoruus oli aika levotonta ja siihen sisältyi muun muassa muuttoja paikasta toiseen. Tästä johtuen Puopolo ei tunne olevansa kotoisin mistään.

–Äidin kanssa muuttaminen oli alituista. Elämäni aikana kotiosoitteita on ollut lähes viisikymmentä ympäri Suomea.

Biologinen isä asui valtaosan Puopolon nuoruudesta ulkomailla, eikä täten ollut paljon kuvioissa. Isäpuolia oli sen sijaan useitakin.

– Noin kouluikäiseksi asti tapasin isääni ihan säännöllisesti, kunnes hän muutti Italiaan tai Saksaan, mihin lie. Myöhemmin kun olin jo 20-vuotias, hän palasi Suomeen, jolloin aloin tavata häntä uudelleen.

Äidin alkoholismi lopulta ajautui siihen, että hän menehtyi etanolin yliannostukseen.

– Annan usein vähän liian huonon vaikutelman äidistäni. Vaikka äiti oli alkoholisti, niin silloin kun hän oli äiti, hän oli hyvä äiti. Se vain tapahtui aika harvoin.

Sattumien kautta media-alalle

18-vuotiaana Puopolo oli työvoimatoimiston työkokeilussa Lahdessa Teatteri Vanhassa Jukossa. Oikea syy ei ollut töidenhaku, vaan uusien kavereiden etsiminen

– Elämäntilanteeni oli vähän sellainen, että olin pihalla, Puopolo muistelee.

Tästä syystä myöskään työnteko valomiehenä ei kiinnostanut. Tämä johti lopulta potkuihin. Teatterin johtaja tiedusteli, että mitä hän haluaisi tehdä, kun työnteko ei kiinnostanut.

– Jostain syystä päätin vastata, mitä hän haluaa todennäköisesti kuulla. Tiesin että hän oli käsikirjoittaja, joten vastasin että haluan kirjoittaa.

Teatterinjohtaja kehotti hakemaan lehteen töihin. Puopolo haki, mutta tuloksetta. Samalta seisomalta hän kuitenkin käveli Rytmiradio Lahteen ja pyysi päästä töihin.

– Ajattelin jotenkin, että lehti ja radio ovat sama asia. Ohjelmapäällikkö pyysi koelukuun saman tien. Hyvä ääni, osaa lukea, töihin. Tästä alkoi ura media-alalla.

Kuva: Ivan Puopolo

Rytmiradiosta Yleisradioon

Verosotkujen takia Rytmiradio ajautui konkurssiin. Puopolo päätti lähteä Tampereelle, jossa hän pääsi toiseen paikallisradioon töihin. Hän ajautui silloisen naisystävän kautta yliopistoon opiskelemaan sosiologiaa. Opintojen myötä hän päätyi Yleisradiolle. Sosiologian opinnot kuitenkin jäivät kokonaan, kun Yle tarjosi enemmän töitä. Ensimmäiset työt Ylellä oli Radio Ainossa, joka oli naisille suunnattu kanava. Puopolo toimi kanavan ainoana miespuolisena työntekijänä. Ainossa Puopolo havaitsi, että Miss Suomi -kisojen säännöissä on pykälä, jossa vaadittiin missin olevan syntyperäinen suomalainen.

—Kyseenalaistin tämän ja soitin ulkomaalaisvaltuutetulle. Sain vastaukseksi, että tämä voi olla yhdenvertaisuuslain vastaista. Kerroin tästä meidän tuottajallemme ja sain luvan tehdä tutkintapyynnön.

Tästä syntyi Ylellä valtava haloo, koska pyyntö lähetettiin Ylen sähköpostista. Tuottaja ei tukenut enää tässä vaiheessa.

– Tämän myötä saimme juontajaparini Paula Norosen kanssa varoitukset Yleltä. Noronen sai potkut ja minut siirrettiin yöradioon, pois prime timestä.

Thank God it’s Puopolo – Läpimurto YleX:llä

Huumorin tekeminen on ollut Ivanille koko ajan läsnä radiota tehdessä. Yöradiossa Puopolon tyyliin kuuluva musta huumori myös jatkui.

– Soittelin kerran yöradiossa jumalalle, itse tietenkin jumalaa esittäen. Ilmapiiri Yöradiossa oli kuitenkin epämiellyttävä ja hakeuduin YleX:lle.

Puopolo tarjosi YleX:lle omaa huumoripitoista show’ta ”Thank God it’s Pupolo”. Show oli lopulta jättimenestys, jonka kautta myös uusia ovia avautui. Parin YleX vuoden jälkeen tarjoutui paikka Yle TV1:n kulttuuriohjelma Stradaan. Tästä lähtien ura on jatkunut televisiossa. Ohjelmia on ollut Stradan lisäksi myös monia muita, kuten Fort Boyard ja Prisma Studio. Lopulta MTV tarjosi paikkaa Huomenta Suomeen, joka sittemmin vaihtui Uutisaamuun. Uutisaamun lisäksi hän toimii MTV:n kolumnistina. Kolumneissa Puopolo on muun muassa kehottanut ajattelemaan toisin, sekä tuonut julki politisoituneita tieteenaloja.

Sananvapauden ruhtinaallinen puolustaja

Puopolo niittää suosiota myös YouTubessa, jossa hän juontaa omalla nimellään varustettua podcastia. Podcastissa on usein kritisoitu muun muassa sananvapauden tilaa Suomessa. Kanava on saavuttanut suuren suosion lyhyessä ajassa. Puopolon mukaan lainsäädännössä ei saisi olla instrumentteja, joilla viranomainen voisi puuttua kansalaisten ilmaisuun näin matalalla kynnyksellä kuin nyt tapahtuu. Se edellyttäisi, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan -lakipykälää joko muutettaisi tai kokonaan poistettaisiin. Sama koskisi myös uskonrauhan rikkomista ja kunnianloukkausta.

—Yhdysvalloissa lainsäädäntöön ei päästetä mitään sellaista, millä viranomainen voisi näin mielivaltaisesti puuttua ihmisten ajatuksiin ja puheisiin. Suomessa sellainen on päässyt lainsäädäntöön. Tästä syystä USA:n perustuslaki on parempi sananvapauden suojana. Siellä ilmaisun vapaus on perusoikeus. Euroopassa perinne on erilainen.

Kuva: Ivan Puopolo

 

Toimittaja: Timo Nurila